Archiwa tagu: pokrzywnica

Pokrzywnica

Długość ciała pokrzywnicy to 15 cm, rozpiętość skrzydeł 22 cm, ciężar 20 g. Odżywia się owadami i nasionami. Zamieszkuje zwarte bory z niewielkimi, młodymi świerkami w podszycie, ponieważ na nich umieszcza zazwyczaj gniazdo. W Polsce jest ptakiem lęgowym, głównie w górach. Prowadzi wędrowny tryb życia. Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.