Archiwa tagu: opis jera

Jer

Jer to gatunek północny, pojawiający się u nas jedynie jako gość zimowy od października do kwietnia. Wielkości zięby (15,5 cm). Podbródek, pierś i okolice barków pomarańczowe, kuper biały. Samce wiosną z intensywnie czarną głową i grzbietem. Poza sezonem lęgowym czarna barwa jest przykryta szarymi końcami piór. Samice dużo skromniej ubarwione, z brązowym rysunkiem na grzbiecie.… Czytaj dalej »