Archiwum kategorii: Ptaki

Czeczotka

Czeczotka osiąga długość ciała 12-14 cm, rozpiętość skrzydeł 23 cm, wagę 12 g. Zamieszkuje krzaczaste zadrzewienia brzozowe tundry i obrzeża tajgi. Spotkać ją można również w górach, w górnej granicy lasu z limbą, modrzewiem i kosodrzewiną. Odżywia się nasionami drzew, np. brzozy, a w okresie letnim owadami. Gniazdo z gałązek, korzonków, kory, źdźbeł, piór i… Czytaj dalej »

Pokrzywnica

Długość ciała pokrzywnicy to 15 cm, rozpiętość skrzydeł 22 cm, ciężar 20 g. Odżywia się owadami i nasionami. Zamieszkuje zwarte bory z niewielkimi, młodymi świerkami w podszycie, ponieważ na nich umieszcza zazwyczaj gniazdo. W Polsce jest ptakiem lęgowym, głównie w górach. Prowadzi wędrowny tryb życia. Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

Wodniczka

Długość ciała wodniczki to 14 cm, rozpiętość skrzydeł 19 cm, ciężar 13 g. Zamieszkuje podmokłe łąki porośnięte turzycą wzdłuż nie uregulowanych rzek i torfowiska z rzadkimi krzakami. Odżywia się owadami. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazdo umieszcza w kępie turzyc lub nisko, na krzaku obrośniętym zielskiem. Samica znosi 4-6 jaj i wysiaduje je przez 12-15… Czytaj dalej »

Nagórnik skalny

Długość ciała nagórnika skalnego to 19 cm, rozpiętość skrzydeł 35 cm, ciężar 45 g. Zamieszkuje południowe stoki skalistych gór, na których znajdują się spękane skały wapienne, w pobliżu śnieżnych łach. Bloki skalne, drzewa i krzewy to miejsca śpiewu samców. Gatunek ten żeruje na pastwiskach, łąkach górskich i w lasach w promieniu kilkuset metrów od gniazda.… Czytaj dalej »

Sowa błotna

Długość ciała sowy błotnej to 37 cm, rozpiętość skrzydeł 100 cm. Jej ?uszy” są bardzo małe i osadzone tuż nad brwiami. Często siada na ziemi. Aktywna wieczorem i w dzień. W Polsce gnieździ się bardzo nieregularnie i bardzo nielicznie. Zasiedla niziny, doliny rzek i obszary nadmorskie: bagna, torfowiska, podtopione pastwiska i łąki, pola uprawne, uprawy… Czytaj dalej »

Sóweczka

Sóweczka jest najmniejsza sową, wielkości wróbla (długość ciała 17 cm, rozpiętość skrzydeł 35 cm). Często siada na czubku drzewa; zaniepokojona kiwa ogonem. Jest aktywna również w dzień. W Polsce gnieździ się zaledwie 100-150 par, głównie w Puszczy Białowieskiej i Karpatach. Jest gatunkiem zanikającym. Jej ojczyzna jest tajga. Jest ptakiem osiadłym i monogamicznym (para tworzy trwały… Czytaj dalej »

Płatkonóg płaskodzioby

Długość ciała płatkonoga płaskodziobego to 21-23 cm, ciężar 35-60 g. Zamieszkuje błotniste tereny tundry w pobliżu zbiorników wodnych na północy Eurazji i Ameryki Północnej, po okresie lęgowym natomiast rozległe bagna, błotniste starorzecza i jeziora, muliste zatoki morskie w pobliżu rzek na południu Azji, Ameryki Północnej i w Afryce. Samica jest większa i bardziej kolorowo ubarwiona… Czytaj dalej »

Kwokacz

Długość ciała 33-37 cm, ciężar 130-215 g. Zamieszkuje leśne bagna i brzegi leśnych rzek, a po okresie lęgowym tereny otwarte: wilgotne łąki i wybrzeża. Pokarm – drobne ryby i owady – zdobywa brodząc po płytkiej wodzie. Kwokacz występuje w całej pół-nocnej Eurazji, zimuje natomiast w Afryce, zachodniej i południowej Azji oraz w Australii. W Polsce… Czytaj dalej »