Archiwum kategorii: Ptaki

Rudzik krasny

Rudzik krasny to gatunek z rodziny drozdowatych. Długość skrzydła 7,4? 7,9 cm. U samca wierzch ciemnoczerwonawobrunatny, czoło, boki głowy i szyi, gardło i pierś czerwonordzawe, spód popielatoszary, ciemniejszy, prawie czarniawy na granicy z piersią, prawie biały na brzuchu, skrzydła oliwkowobrunatne, ogon czerwonawokasztanowaty. Samica oliwkowobrunatna z wierzchu, bladożółtawordzawobrunatna na gardle i piersi. Zamieszkuje lasy zarówno nizinne,… Czytaj dalej »

Kuropatwa pustynna

Kuropatwa pustynna to gatunek z rodziny bażantowatych. Długość ciała około 24 cm, długość skrzydła 12,5-13,5 cm. Ogólne ubarwienie samca płoworóżowawe, głowa ciemnoniebieska z czarno-białym paskiem przez oko, po bokach ciała ciemnobrązowe i kasztanowe, podłużne kreski. Samica jest jasnobrązowa z drobnymi, ciemnymi prążkami. Kuropatwa pustynna zamieszkuje skaliste, pustynne wzgórza z minimalną roślinnością, często w pobliżu wody.… Czytaj dalej »

Drozd oliwkowy

Drozd oliwkowy to gatunek z rodziny drozdowatych. Długość ciała około 17,5 cm, długość skrzydła 9,2- 10,5 cm. Podobny do małego śpiewaka. Wierzch ciała oliwkowobrązowy, pierścień wokół oka, policzki i przód szyi płowe, pierś kreskowana czarno, reszta spodu biała. Zamieszkuje wilgotne lasy, chętnie świerkowe, ale spotykany bywa również w innych biotopach leśnych. Odżywia się drobnymi bezkręgowcami… Czytaj dalej »

Grzywacz

Dawniej był to mieszkaniec lasów, ale od pewnego czasu stał się częstym mieszkańcem parków miejskich i niewielkich śródpolnych lasków. Gatunek wędrowny. Większy od gołębia miejskiego (41 cm). Jest to duży gołąb o długim ogonie, krępym ciele i łatwo zauważanych białych plamkach na skrzydłach i szyi. Występuje w Europie z wyjątkiem Islandii i północnej Skandynawii. W… Czytaj dalej »

Dudek

Dudek jest ptakiem charakterystycznym dla południowoeuropejskich sadów, parków i gajów oliwnych. Gatunek wędrowny, u nas od kwietnia do września. Wielkości kosa (27 cm). Ubarwiony kontrastowo. Ogólny ton ubarwienia pomarańczowobrunatny, z pstrym czarno-białym rysunkiem na skrzydłach i ogonie. Charakterystyczny długi dziób i duży czub z czarno zakończonymi piórami. Dudek występuje w Europie. Na północ do północnych… Czytaj dalej »

Jer

Jer to gatunek północny, pojawiający się u nas jedynie jako gość zimowy od października do kwietnia. Wielkości zięby (15,5 cm). Podbródek, pierś i okolice barków pomarańczowe, kuper biały. Samce wiosną z intensywnie czarną głową i grzbietem. Poza sezonem lęgowym czarna barwa jest przykryta szarymi końcami piór. Samice dużo skromniej ubarwione, z brązowym rysunkiem na grzbiecie.… Czytaj dalej »

Muchówka mała

Samce muchołówki małej przypominają wyglądem małego rudzika. Ptak wędrowny, przebywa u nas od maja do września. Mniejsza od muchołówki żałobnej i białoszyjej (11,5 cm); wyraźnie widoczne białe pola na bokach ogona. Dorosłe samce, od 3 roku życia z czerwonym śliniakiem i piersią. Młode samce podobne do samic. Muchówka mała to gatunek wschodni, na zachód sięga… Czytaj dalej »

Kos

Kosy są w ogrodach i parkach najczęstszymi ptakami wróblowymi. Dawniej zamieszkiwały lasy, ale przystosowały się do życia w sąsiedztwie człowieka i bardzo zwiększyły swą liczebność. Część kosów odlatuje na zimę, ale wiele, zwłaszcza w miastach, pozostaje w rewirach lęgowych przez cały rok. Długość ciała kosa to około 25 cm. Samce o jednolicie czarnym upierzeniu, pomarańczowym… Czytaj dalej »