Archiwa tagu: wygląd dudka

Dudek

Dudek jest ptakiem charakterystycznym dla południowoeuropejskich sadów, parków i gajów oliwnych. Gatunek wędrowny, u nas od kwietnia do września. Wielkości kosa (27 cm). Ubarwiony kontrastowo. Ogólny ton ubarwienia pomarańczowobrunatny, z pstrym czarno-białym rysunkiem na skrzydłach i ogonie. Charakterystyczny długi dziób i duży czub z czarno zakończonymi piórami. Dudek występuje w Europie. Na północ do północnych… Czytaj dalej »