Archiwa tagu: czajka występowanie

Czajka

Powszechnie znany, duży, czarno-biały ptak z typowym dłu­gim czubkiem piór na głowie. Skrzy­dła ma bardzo szerokie, na końcu zaokrąglone. Wołanie: ?kij-witt”. Dl. 30 cm, siąg 74 cm. Czajka często za­mieszkuje mokre łąki, pola i po­wierzchnie przy wałach. Jest bar­dzo towarzyska, od lutego-marca i od lipca do listopada przebywa zwykle w dużych stadach na otwar­tych powierzchniach,… Czytaj dalej »