Żołna

Żołna gniazduje skrajnie nielicznie w południowo-wschodniej Polsce.

Ma żółto-zielono-kasztanowe upierzenie.

Posiada długi i zakrzywiony dziób oraz wydłużone środkowe sterówki.

Żółte podgardle żołny jest ograniczone od dołu czarnym paskiem.

Lata ona jak jaskółka wydając w locie wibrujące trele i chwytając owady, którymi się odżywia.

Zasiedla kolonijnie tereny otwarte budując w piaszczystych skarpach gniazda w postaci nor wyścielanych resztkami owadów.

Żołna to ptak średniej wielkości – 28 cm.

Żołna

Żołna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *