Tanagra niebieska

Tanagra niebieska to gatunek z rodziny tanagr.

Długość ciała około 18 cm, długość skrzydeł 8,5-9,6 cm, ciężar 31-45 g.

Brak dymorfizmu płciowego.

Ogólne ubarwienie ciała niebieskoszare, kuper i plecy jaskrawoniebieskie, na skrzydle fioletowa plama.

Ptak ten zamieszkuje mało zwarte lasy, obszary objęte kulturą rolną z drzewami i zakrzewieniami, ogrody – również w miastach.

Preferuje okolice wilgotne. Odżywia się różnymi owocami i jagodami, a także nektarem kwiatów i owadami, które chwyta w locie lub zbiera z gałązek i liści.

Wyprowadza 2 lub więcej lęgów rocznie.

Gniazdo ma kształt głębokiego koszyczka zbudowanego z liści, łodyg, traw i mchu.

Umieszczone może być w gęstym listowiu na końcu gałęzi lub przy pniu oparte o małą gałązkę, zwykle na wysokości 3-20 m.

W zniesieniu 1-3, zwykle 2 jaja.

Oboje rodzice budują gniazdo i karmią pisklęta, ale tylko samica wysiaduje (ok. 14 dni). Młode opuszczają gniazdo po około 17 dniach.

Tanagra niebieska występuje od południowego Meksyku po Boliwię, północną Brazylię, Trynidad.

Tanagra niebieska

Tanagra niebieska

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *