Szlarnik chiński

Szlarnik chiński to gatunek z rodziny szlarników.

Długość skrzydła 5,6-6,1 cm.

Dymorfizm płciowy zaznaczony słabo – tylko różnicą w intensywności barw (samiec jest ubarwiony nieco jaskrawiej).

Wierzch ciała jaskrawozielony, na głowie z żółtym odcieniem, wokół oka biała obrączka, pierś szarawa, boki rdzawobrunatne, środek brzucha biały, reszta spodu żółta.

Ptak ten najchętniej zamieszkuje doliny rzeczne z zaroślami wierzb, olchy i topoli.

Szlarnik chiński odżywia się drobnymi owadami.

Szczegóły biologii lęgowej nie są znane.

Ptak wędrowny.

Występuje w północno-wschodnich Chinach, Korei i Poamurzu.

Zimuje w południowych Chinach i na Półwyspie Indochińskim.

Szlarnik chiński

Szlarnik chiński

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *