Syczek

Syczek to mała, smukła sowa ubarwiona na podobieństwo kory drzew, z ?uszkami” piór na głowie.

Długość syczka to 19-21 cm; siąg 49-54 cm. Najczęściej zdradza swą obecność głosem: monotonnym, powtarzanym co 2-3 sekundy ?dji”, wydawanym godzinami w duecie przez samca i samicę. Ubarwienie obu płci jest brązowe, rdzawe i szare, pokryte plamami. Plamy mają kształt podłużnych kresek.

Syczek jest szeroko rozprzestrzeniony w krajach śródziemno morskich, bardzo rzadki ptak gniazdowy w Czechach, Słowacji, na Węgrzech, w południowej Austrii i Szwajcarii. Gnieździ się w parkach, sadach, ogrodach i na obrzeżach prześwietlonych lasów liściastych. Spotykany od kwietnia do października.

Syczek jest aktywny nocą, łowi większe owady, pająki i równonogi.

Syczek

Syczek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *