Srokosz

Srokosz to największa z dzierzb, bardzo kontrastowo ubarwiona, z czarną maseczką. Zazwyczaj czatuje w dobrze widocznym miejscu.

Ptak ten ma 24 cm. W locie wyraźnie widać białe lusterka na skrzydłach. Młode bardziej brązowe, z paskowanym spodem.

Śpiew składa się m.in. z krótkich, zgrzytliwych zwrotek.

Występuje na otwartych terenach z zadrzewieniami śródpolnymi, grupami drzew, a także torfowiska, wrzosowiska, obrzeża lasów, także sady. Miesiące: I?XII.

Największa dzierzba Europy, jedyna, jaką można zobaczyć zimą w środkowej Europie. Łowi oprócz dużych owadów również inne bezkręgowce, chwyta nawet w locie mniejsze ptaki. W zimie żywi się przeważnie nornikami. Srokosz stał się jeszcze rzadszy niż gąsiorek i grozi mu wyginięcie.

Srokosz

Srokosz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *