Sóweczka

Sóweczka jest najmniejsza sową, wielkości wróbla (długość ciała 17 cm, rozpiętość skrzydeł 35 cm).

Często siada na czubku drzewa; zaniepokojona kiwa ogonem. Jest aktywna również w dzień.

W Polsce gnieździ się zaledwie 100-150 par, głównie w Puszczy Białowieskiej i Karpatach.

Jest gatunkiem zanikającym.

Jej ojczyzna jest tajga. Jest ptakiem osiadłym i monogamicznym (para tworzy trwały związek).

Sóweczka gnieździ się w dziuplach dzięciołów w usychających świerkach, na wysokości 1 -17 m.

Podczas okresu gniazdowania poluje i znosi pokarm wyłącznie samiec.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

Sóweczka

Sóweczka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *