Sowa błotna

Długość ciała sowy błotnej to 37 cm, rozpiętość skrzydeł 100 cm.

Jej ?uszy” są bardzo małe i osadzone tuż nad brwiami. Często siada na ziemi. Aktywna wieczorem i w dzień.

W Polsce gnieździ się bardzo nieregularnie i bardzo nielicznie. Zasiedla niziny, doliny rzek i obszary nadmorskie: bagna, torfowiska, podtopione pastwiska i łąki, pola uprawne, uprawy leśne i ugory.

Poluje na terenach otwartych, głównie na norniki.

Gnieździ się pojedynczo lub w małych skupiskach. Wybór rewiru i jego obrona należą do samca. Gniazdo stanowi płytkie zagłębienie w ziemi wyścielone materiałem roślinnym.

Położone jest w suchym miejscu wśród niskiej roślinności, a w jego pobliżu zawsze znajduje się wzniesienie, z którego samiec może obserwować okolicę.

Sowy błotne mogą czasem tworzyć zgrupowania noclegowiskowe liczące do 200 osobników.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

Sowa błotna

Sowa błotna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *