Ślepowron

Długość ciała ślepowrona to 60 cm, rozpiętość skrzydeł – 105 cm.

Jest aktywny o świcie i zmierzchu, lecz w okresie karmienia młodych rodzice polują również w dzień.

Środowisko ślepowrona to gęste i wilgotne lasy liściaste przy zarastających jeziorach, starorzeczach lub stawach rybnych.

Gniazda, które tworzy płaska wiązka chrustu, zakłada w rozwijających się gałęziach młodych drzew lub krzewów.

Występuje w Ameryce, Afryce, Azji i ciepłych rejonach Europy; w Polsce, jako ptak lęgowy, głównie na południu kraju. Na zimę odlatuje do Afryki.

Ptak ten jest w Polsce pod ochroną.

Ślepowron

Ślepowron

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *