Siwerniak

Siwerniak ma 16,5 cm, waży 24 g.

Grzbiet jasnoszary, biaława brew, spód białawy, niecętkowany, pierś z lekko różowym odcieniem; w zimie pierś ciemno cętkowana.

Brązowawa odmiana znad Morza Północnego i Bałtyku ma pierś cętkowaną również latem (siwerniak nadmorski).

Siwerniak jest płochliwy.

Ptak ten śpiewa w locie.

Siwerniak wabi głosem ?hisst”, ?psiit”, ostrzegając powtarza ?citt”.

Śpiew tego ptaka to coraz szybsze, długie wysokie i cienkie ?cwi cwi cwi”.

Środowiskiem są łąki górskie, wysokie hale; w zimie nad wodami.

Pożywieniem siwerniaka są owady.

Lęgi tego ptaka przypadają na miesiące kwiecień – lipiec, 4-5 jaj, jaja wysiadywane są 14-16 dni, młode w gnieździe pozostają 15 dni; 1-2 lęgi rocznie.

Gniazdo siwerniaka znajduje się na ziemi.

Siwerniak

Siwerniak

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *