Rudzik krasny

Rudzik krasny to gatunek z rodziny drozdowatych. Długość skrzydła 7,4? 7,9 cm.

U samca wierzch ciemnoczerwonawobrunatny, czoło, boki głowy i szyi, gardło i pierś czerwonordzawe, spód popielatoszary, ciemniejszy, prawie czarniawy na granicy z piersią, prawie biały na brzuchu, skrzydła oliwkowobrunatne, ogon czerwonawokasztanowaty.

Samica oliwkowobrunatna z wierzchu, bladożółtawordzawobrunatna na gardle i piersi.

Zamieszkuje lasy zarówno nizinne, jak i górskie, iglaste i liściaste.

Gniazda zakłada na ziemi, najchętniej na skarpach i obrywach.

Ptak ten jest wędrowny.

Rudzik krasny występuje w Japonii i na Sachalinie.

Rudzik krasny

Rudzik krasny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *