Pokrzywnica

Długość ciała pokrzywnicy to 15 cm, rozpiętość skrzydeł 22 cm, ciężar 20 g.

Odżywia się owadami i nasionami.

Zamieszkuje zwarte bory z niewielkimi, młodymi świerkami w podszycie, ponieważ na nich umieszcza zazwyczaj gniazdo.

W Polsce jest ptakiem lęgowym, głównie w górach.

Prowadzi wędrowny tryb życia.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

Pokrzywnica

Pokrzywnica

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *