Płatkonóg płaskodzioby

Długość ciała płatkonoga płaskodziobego to 21-23 cm, ciężar 35-60 g.

Zamieszkuje błotniste tereny tundry w pobliżu zbiorników wodnych na północy Eurazji i Ameryki Północnej, po okresie lęgowym natomiast rozległe bagna, błotniste starorzecza i jeziora, muliste zatoki morskie w pobliżu rzek na południu Azji, Ameryki Północnej i w Afryce.

Samica jest większa i bardziej kolorowo ubarwiona od samca. Bierze też udział w tokach. Wysiaduje jaja i opiekuje się młodymi tylko samiec. Pokarm – bezkręgowce i rośliny – płaskonóg płaskodzioby zbiera z powierzchni wody brodząc lub pływając. Wykonuje bardzo szybkie obroty na powierzchni wody, a gdy się zatrzyma, zbiera zdobycz, która wypłynęła na powierzchnię.

Gatunek ten tylko sporadycznie można obserwować podczas przelotów nad Bałtykiem.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

Płatkonóg płaskodzioby

Płatkonóg płaskodzioby

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *