Nawałnik burzowy

Nawałnik burzowy zasiedla morskie wybrzeża Europy.

Ptak ten jest aktywny nocą.

Wysiadujące ptaki wydają mruczące głosy, połączone jak gdyby z czkawką.

Dochodzą one z ostro pachnących gniazd budowanych w szczelinach skalnych, pod kamieniami lub w norach wydrążonych w miękkiej glebie.

Nawałniki burzowe są czarne jak sadza, mają biały kuper i równo ścięty ogon.

W trzepoczącym locie często muskają fale płetwiastymi nogami.

Na wybrzeżach widywane są tylko podczas sztormów lub w pobliżu statków; normalnie przebywają na otwartym morzu.

Nawałniki burzowe są małe – 15 cm.

Nawałnik burzowy

Nawałnik burzowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *