Muchówka mała

Samce muchołówki małej przypominają wyglądem małego rudzika. Ptak wędrowny, przebywa u nas od maja do września.

Mniejsza od muchołówki żałobnej i białoszyjej (11,5 cm); wyraźnie widoczne białe pola na bokach ogona. Dorosłe samce, od 3 roku życia z czerwonym śliniakiem i piersią. Młode samce podobne do samic.

Muchówka mała to gatunek wschodni, na zachód sięga najdalej do południowej Szwecji i środkowych landów Niemiec. U nas wyraźnie liczniejsza na wschodzie kraju. Zimuje w Indiach i Pakistanie.

Często odzywa się ?cit”. Śpiew bardzo charakterystyczny, składa się z dźwięcznych strof o opadającej intensywności. Z daleka może przypominać śpiew piecuszka.

Środowiskiem tego ptaka są wilgotne, starsze drzewostany liściaste i parki o podobnym charakterze.

1 lęg w roku (maj do czerwca). Gniazduje w półdziuplach i szczelinach pni starych drzew. Jaja (4-6) białawe, delikatnie brązowawo plamkowane, 13-14 dni wysiadywane przez samicę. Pisklęta przebywają w gnieździe 13-14 dni.

Pożywieniem są latające owady.

Muchówka mała

Muchówka mała

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *