Mewa siodłata

Mewa siodłata ma 64-79 cm, waży l600-1900 g.

Bardzo duża mewa z różowawoczerwonymi nogami i czarnym wierzchem skrzydeł; reszta upierzenia, tylny brzeg i końce skrzydeł białe; bardzo silny, żółty dziób.

W szacie spoczynkowej głowa w szare plamki.

Samica jest mniejsza od samca, ze słabszym dziobem. Młode bardzo podobne do młodych mew srebrzystych, ale bardziej kontrastowe, z jaśniejszą głową i spodem, w pełni wybarwione w wieku 3,5 lat.

Lot majestatyczny, nieraz szybowcowy; mniej towarzyska od mewy srebrzystej; częsta przy przetwórniach rybackich; towarzyszy łodziom rybackim.

W locie ptak ten wydaje z siebie odgłos: ?krau”; chrypliwie śmiejące, często perliste ?ouk”, głuche ?gog”; zaniepokojone niskie ?ga-ag-ag-ag”.

Środowiskiem są małe, skaliste wysepki, skaliste i żwirowe wybrzeża, nadbrzeżne torfowiska i żwirowiska; poza okresem lęgowym wszelkiego typu wybrzeża morskie.

Pożywieniem mewy siodłatej są jaja i pisklęta ptaków, padlina oraz odpadki.

Legi tego ptaka przypadają na miesiące: kwiecień – maj, 2-3 jaja, wysiadywanie jaj trwa 26-30 dni, młode w 8 tygodniu zdolne do lotu.

Mewa siodłata ma duże gniazdo naziemne.

Mewa siodłata

Mewa siodłata

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *