Maskonur

Maskonur gniazduje w koloniach na trawiastych wybrzeżach morskich północno-zachodniej Europy oraz na Grenlandii i w Ameryce Płn.

Posiada niepowtarzalny, duży i stożkowaty, czerwono-pomarańczowo-niebieskawoszary dziób i oranżowe nogi.

Na typowych lęgowiskach widać wielotysięczne tłumy tych zabawnych ?morskich papug”, stojących prosto przed swymi norami, którymi podziurawiony jest grunt, lub wędrujących tam i z powrotem, podczas gdy inne lądują trzymając w masywnych dziobach całe rzędy małych rybek.

Jedynie z bliska słychać krakanie maskonurów.

Ptak o średniej wielkości – 30 cm.

Maskonur

Maskonur

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *