Kwokacz

Długość ciała 33-37 cm, ciężar 130-215 g.

Zamieszkuje leśne bagna i brzegi leśnych rzek, a po okresie lęgowym tereny otwarte: wilgotne łąki i wybrzeża.

Pokarm – drobne ryby i owady – zdobywa brodząc po płytkiej wodzie.

Kwokacz występuje w całej pół-nocnej Eurazji, zimuje natomiast w Afryce, zachodniej i południowej Azji oraz w Australii.

W Polsce można go obserwować regularnie, choć nielicznie, podczas przelotów.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

Kwokacz

Kwokacz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *