Kuropatwa pustynna

Kuropatwa pustynna to gatunek z rodziny bażantowatych.

Długość ciała około 24 cm, długość skrzydła 12,5-13,5 cm.

Ogólne ubarwienie samca płoworóżowawe, głowa ciemnoniebieska z czarno-białym paskiem przez oko, po bokach ciała ciemnobrązowe i kasztanowe, podłużne kreski.

Samica jest jasnobrązowa z drobnymi, ciemnymi prążkami.

Kuropatwa pustynna zamieszkuje skaliste, pustynne wzgórza z minimalną roślinnością, często w pobliżu wody.

Ptak ten zjada drobne bezkręgowce, nasiona i jagody.

Gniazdo jest zagłębieniem w ziemi, do którego samica składa 5-7 jaj.

Występuje w Egipcie, Sudanie, na półwyspie Synaj, w Izraelu, Jordanii i na południu Arabii Saudyjskiej.

Kuropatwa pustynna

Kuropatwa pustynna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *