Kamusznik

Kamusznik ma 23 cm, waży 120 g.

Mały, pstry ptak wybrzeża morskiego, krępy, na krótkich nogach; krótki spiczasty, niekiedy nieco zadarty dziób; nogi pomarańczowożółte.

W szacie spoczynkowej grzbiet ciemnobrązowy, podgardle białe, na piersi ciemna tarcza.

Samica trochę mniej kontrastowa od samca.

W locie wydaje się czarno-biały.

Biegając rytmicznie kiwa głową w tył i w przód; szukając karmy przewraca drobne przedmioty, np. kamienie; dobrze pływa; na przelotach w niewielkich grupach.

Głosem tego ptaka są miękkie ?kjuig” (kontakt głosowy), ?tjuke-tjuk”; w zdenerwowaniu ?kikekikekike” lub ?rjurrjurrjurr”.

Środowiskiem są skaliste wybrzeża, skaliste i piaszczyste wyspy przybrzeżne; tundra mszarna i porostowa.

Pożywieniem kamusznika są owady, skorupiaki, małże i ślimaki.

Lęgi tego ptaka w miesiącach: maj – lipiec, 4 jaja, wysiadywanie jaj trwa 22-23 dni, młode zdolne do lotu po 24-26 dniach.

Gniazdo kamusznika znajdują się na ziemi.

Kamusznik

Kamusznik

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *