Jer

Jer to gatunek północny, pojawiający się u nas jedynie jako gość zimowy od października do kwietnia.

Wielkości zięby (15,5 cm). Podbródek, pierś i okolice barków pomarańczowe, kuper biały. Samce wiosną z intensywnie czarną głową i grzbietem. Poza sezonem lęgowym czarna barwa jest przykryta szarymi końcami piór. Samice dużo skromniej ubarwione, z brązowym rysunkiem na grzbiecie.

Występuje w Skandynawii i północno-wschodnich regionach Europy. Zimuje w zachodniej, środkowej i południowej Europie.

Woła miękkim ?quei” i, jck”, a w locie ?jiip”.

Gniazduje w lasach północnej Europy. Zimą chętnie przebywa w lasach bukowych, na polach, w ogrodach i parkach.

1 lęg w roku (maj do lipca). Gniazdo z mchu, traw, porostów i piór jest umieszczane w rozwidleniu gałązek. Jaja (5-7)jasnoniebieskawe, czerwonawo plamkowane, 11-12 dni wysiadywane precz samicę. Pisklęta przebywają w gnieździe 11-13 dni.

Pożywieniem są owady, bukiew i inne nasiona.

Jer

Jer

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *