Grzywacz

Dawniej był to mieszkaniec lasów, ale od pewnego czasu stał się częstym mieszkańcem parków miejskich i niewielkich śródpolnych lasków. Gatunek wędrowny.

Większy od gołębia miejskiego (41 cm). Jest to duży gołąb o długim ogonie, krępym ciele i łatwo zauważanych białych plamkach na skrzydłach i szyi.

Występuje w Europie z wyjątkiem Islandii i północnej Skandynawii.

W rewirze lęgowym grucha stłumionym ?gu-guu-gu-guru gu- -gu…”.

Środowiskiem tego ptaka są świetliste lasy liściaste i mieszane w sąsiedztwie łąk, pól lub pastwisk; parki i zieleńce w miastach i wsiach.

2-3 lęgi w roku (maj do września). Płaskie, ażurowe gniazdo z patyczków jest umieszczane w gęstych koronach drzew, a czasem także na budynkach. Jaja (2) białe, 16-17 dni wysiadywane przez samca i samicę. Pisklęta przebywają w gnieździe 28-31 dni.

Pożywieniem są nasiona, jagody i owoce, zboża, zielone części roślin, pączki i pokarmy pochodzące od ludzi.

Grzywacz

Grzywacz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *