Dzierlatka

Dzierlatka ma czub na głowie. Często przebywa na ziemi.

Ptak ten ma 17 cm. Od skowronka ma krótszy, czarnobrązowy ogon.

Pieśń składa się z krótkich zwrotek z licznymi imitacjami (również ludzkiego gwizdania).

Dzierlatka występuje na terenach półpustynnych, stepach, ugorach, gruntach fabrycznych i kolejowych; spotykana również w dużych miastach. Miesiące: I?XII.

Pierwotnie dzierlatka żyta na półpustyniach i pustyniach. W średniowieczu rozprzestrzeniła się na stepy zagospodarowywane rolniczo i tak dalece oswoiła się z człowiekiem, że w niektórych miastach gnieździ się nawet na płaskich dachach. Obecnie w wielu regionach stała się znów rzadsza.

Dzierlatka

Dzierlatka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *