Dudek

Dudek jest ptakiem charakterystycznym dla południowoeuropejskich sadów, parków i gajów oliwnych. Gatunek wędrowny, u nas od kwietnia do września.

Wielkości kosa (27 cm). Ubarwiony kontrastowo. Ogólny ton ubarwienia pomarańczowobrunatny, z pstrym czarno-białym rysunkiem na skrzydłach i ogonie. Charakterystyczny długi dziób i duży czub z czarno zakończonymi piórami.

Dudek występuje w Europie. Na północ do północnych regionów Francji, południowej Szwecji i Estonii. W Polsce regularnie w odpowiednim dla siebie środowisku, ale nigdzie nie jest liczny. Zimuje w południowej Hiszpanii i Afryce.

Śpiew, a właściwie głos oznaczający zajęcie rewiru lęgowego, brzmi jak daleko niosące się i często powtarzane ?hup-up-up”.

Środowiskiem tego ptaka są świetliste skraje lasów ze starymi drzewami, sady, winnice, pastwiska, gaje oliwne i parki, skraje wsi.

1 lęg w roku (maj do lipca). Gniazdo jest umieszczane w dziuplach drzew, szczelinach murów, stertach kamieni i dużych skrzynkach lęgowych. Jaja (5-7) jasnoszare, 16-18 dni wysiadywane przez samicę. Pisklęta przebywają w gnieździe 23-26 dni.

Pożywieniem są duże owady i ich larwy, wybierane z ziemi lub wysychających odchodów zwierząt gospodarskich.

Dudek

Dudek

2 Comments

  1. gość

    dziękuje mam nadzieje że dobrze jest napisane

  2. Sandra

    Ja już korzystałam z tego i było dobrze. I nie tylko z tego. Miałam kiedyś książkę o ptakach, gdzie na okładce był dudek, ale mi gdzieś zaginęła. Na pewno była tam masa informacji o tym. Dobrze że jest internet, bo nie wiem, gdzie miałabym szukać informacji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *