Drzemlik

Drzemlik ma 27-33 cm, waży 160-210 g.

Mniejszy od pustułki; samiec ma grzbiet łupkowoszary, kark rdzawoczerwony, spód jasnordzawy z ciemnymi, podłużnymi plamami; samica – grzbiet ciemnobrązowy, spód białawy.

W locie drzemlik od pustułki różni się krótszym ogonem, od kobuza szerszymi skrzydłami i masywniejszym ciałem.

Ptak ten głos ma podobny do pustułki: ?kikikiki”.

Występuje na słabo zadrzewionych otwartych terenach, wysokich torfowiskach, karłowatych zaroślach.

Pożywieniem drzemlika są ptaki do wielkości drozda, rzadko myszy.

Lęgi tego ptaka w miesiącach: maj – czerwiec, 4-5 jaj, wysiadywanie jaj 28-32 dni, młode w gnieździe 25-27 dni.

Gniazdo drzemlika znajduje się na ziemi, drzewach i skałach.

Drzemlik

Drzemlik

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *