Droździk

Droździk ma 21 cm, waży 60 g.

Mniejszy od drozda śpiewaka, boki i spód skrzydeł czerwonobrązowe, brew i wąs kremowe.

Droździka głos na przelotach i w locie wysokie, przeciągłe ?cij-je”.

Śpiew tego ptaka to opadające frazy fletowych tonów, a po nich chrapliwy świergot.

Środowiskiem są brzeziny, lasy mieszane i iglaste.

Pożywieniem droździka są robaki, ślimaki, owady i jagody.

Lęgi tego ptaka przypadają na miesiące: maj – lipiec, 5-6 jaj, wysiadywanie jaj trwa 13-14 dni, młode w gnieździe 12-14 dni; 1-2 lęgi rocznie.

Gniazdo droździka znajduje się na drzewach i krzewach, również na ziemi.

Droździk

Droździk

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *