Drozd oliwkowy

Drozd oliwkowy to gatunek z rodziny drozdowatych.

Długość ciała około 17,5 cm, długość skrzydła 9,2- 10,5 cm.

Podobny do małego śpiewaka.

Wierzch ciała oliwkowobrązowy, pierścień wokół oka, policzki i przód szyi płowe, pierś kreskowana czarno, reszta spodu biała.

Zamieszkuje wilgotne lasy, chętnie świerkowe, ale spotykany bywa również w innych biotopach leśnych.

Odżywia się drobnymi bezkręgowcami i jagodami.

Występuje w Ameryce Północnej – od Kalifornii do Kanady i Alaski.

Zimuje od południowego Meksyku do Brazylii i Argentyny.

Stosunkowo często zalatuje do Europy.

W Polsce dotychczas nie obserwowany.

Drozd oliwkowy

Drozd oliwkowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *