Czeczotka

Czeczotka osiąga długość ciała 12-14 cm, rozpiętość skrzydeł 23 cm, wagę 12 g.

Zamieszkuje krzaczaste zadrzewienia brzozowe tundry i obrzeża tajgi.

Spotkać ją można również w górach, w górnej granicy lasu z limbą, modrzewiem i kosodrzewiną.

Odżywia się nasionami drzew, np. brzozy, a w okresie letnim owadami.

Gniazdo z gałązek, korzonków, kory, źdźbeł, piór i sierści buduje tylko samica. Umieszcza je na drzewie lub krzewie na wysokości 0,1-7 m nad ziemią. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Po okresie lęgowym czeczotki tworzą stada.

Występują w Skandynawii, w górach środkowej Europy oraz w tundrze Eurazji i Ameryki Północnej.

W Polsce są regularnie obserwowane podczas przelotów; licznie zimują, szczególnie w latach nieurodzaju nasion. Około 20-50 par gnieździ się w górach – Tatrach Wysokich, na Babiej Górze, w Karkonoszach i sporadycznie na północy kraju.

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną.

Czeczotka

Czeczotka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *