Czajka

Powszechnie znany, duży, czarno-biały ptak z typowym dłu­gim czubkiem piór na głowie. Skrzy­dła ma bardzo szerokie, na końcu zaokrąglone. Wołanie: ?kij-witt”. Dl. 30 cm, siąg 74 cm.

Czajka często za­mieszkuje mokre łąki, pola i po­wierzchnie przy wałach. Jest bar­dzo towarzyska, od lutego-marca i od lipca do listopada przebywa zwykle w dużych stadach na otwar­tych powierzchniach, także na pły­ciznach.

W czasie toków samce wykonują w swoim rewirze lęgowym akrobatyczne loty z gło­śnym ?kiiu-wit, ki-wit-wit-wit” i zapalczywie atakują w locie intruzów wołając ?kwiu”. Często słychać przy tym głucho bębniący trzepot skrzydeł.

Czajka

Czajka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *