Biegus rdzawy

Biegus rdzawy gniazduje w Arktyce.

Przelotny w całej Polsce, najliczniej na Wybrzeżu.

Spotykany jest na obrzeżach wód w niewielkich stadkach (do kilkudziesięciu osobników).

Żeruje na błocie.

Jego pokarmem są drobne skorupiaki, mięczaki i owady.

Większość przelotnych ptaków ma szaro-białe upierzenie, a niektóre z nich łososioworóżowy lub pomarańczowy nalot na spodzie ciała jako pozostałość kasztanowobrązowej szaty godowej.

Biegus rdzawy przypomina wielkością krwawodzioba, lecz jest bardziej krępy, ma dużo krótszy czarny dziób i zielone nogi.

Na tle innych biegusów jest raczej cichy, a w locie wygwizduje ciche trele.

Biegus rdzawy jest niewielki – 25 cm.

Biegus rdzawy

Biegus rdzawy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *