Białozór

Długość ciała białozora – 58 cm, rozpiętość skrzydeł – 125 cm, ciężar od 1 do 1,5 kg.

Żyje w środowiskach aktualnie bogatych w jego pokarm – średniej wielkości ptaki oraz lemingi.

Gnieździ się wykorzystując stare gniazda kruków i ptaków drapieżnych.

Występuje na dalekiej północy oraz w górach środkowej Azji.

Do Polski zalatuje bardzo rzadko jesienią i zimą.

Ptak ten jest w Polsce pod ochroną.

Białozór

Białozór

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *