Bączek

W Polsce jest ptakiem nielicznie lęgowym na nizinach.

Zamieszkuje trzciny i zarośla nad jeziorami, stawami i starorzeczami.

Bączek odlatuje na zimę.

Odróżnia się od innych czaplowatych mniejszymi rozmiarami i wyraźną, białą plamą na skrzydle, kontrastującą, szczególnie u samca, z zielonkawoczarnym grzbietem i głową (samica jest płowokasztanowa).

Ukrywa się w trzcinowiskach.

Wspina się po trzcinach jak gigantyczny trzciniak, a kiedy jest przestraszony ? zastyga z wyciągniętą pionowo szyją w pozie maskującej.

Jest aktywny głównie o zmierzchu i łatwiejszy do stwierdzenia po głosie (krótkie pomruki co kilka sekund), wydawanym całymi godzinami.

Ptak ten jest średniej wielkości – 35 cm.

Bączek

Bączek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *