Brudnica nieparka

Brudnica nieparka to gatunek zaliczany do największych szkodników drzew liściastych.

Występuje masowo w ogrodach, sadach, szkółkach i wszelkich skupiskach leśnych, a także w alejach wierzbowych i topolowych, gdzie szkody poczynione przez gąsienice są najczęściej widoczne.

Motyle latają w lipcu i sierpniu.

Gąsienice zimują w skorupkach jajowych, które opuszczają w końcu kwietnia i żerują do początku lipca.

Samice, różniące się od samców większymi rozmiarami i jasnym ubarwieniem, składają jaja kupkami na pniach drzew, płotach, ścianach domów i kamieniach, pokrywając je włoskami z odwłoka w celu ochrony jaj przed mrozem.

Małe gąsienice, niekiedy unoszone wiatrem, szybko rozchodzą się wiosną na sąsiednie drzewa.

Dorosłe gąsienice przepoczwarczają się w szparach kory, między liśćmi, na płotach itp. w luźnych oprzędach.

Samce tego gatunku odbywają loty godowe w ciągu dnia.

Motyl występuje nierzadko wspólnie z białką wierzbówką w skupiskach topól i wierzb.

Szkody poczynione przez te gatunki, powodują niekiedy całkowite ogołocenie drzew z liści, co zmusza z kolei gąsienice do wędrówek w poszukiwaniu pokarmu i wymieranie z głodu oraz od pojawiających się nierzadko masowo pasożytów gąsienic.

Jedną z cech gąsienic nieparki jest niezwykła chwytliwość odnóży, która spadającym gąsienicom w czasie wiatru lub ucieczki przed wrogiem ułatwia zaczepienie o gałąź niekiedy tylko jedną nogą, co wystarcza do zatrzymania się na roślinie i dalszą wędrówkę w poszukiwaniu pokarmu.

Brudnica nieparka

Brudnica nieparka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *