Kawa arabska

przez | 6 listopada 2010

Kawa arabska jest piękną rośliną liściastą, która potrafi również na parapecie zakwitnąć i zawiązać owoce. Kwiaty pojawiają się latem. Są one białe i lekko pachną, owoce są czerwone. Należy pamiętać, że zakwitają i owocują jedynie rośliny, które osiągną odpowiednią wielkość.

Miejsce

Jasne, osłonięte przed ostrym słońcem i temperaturą do ok. 25°C latem. Zimą należy obniżyć temperaturę do 16-18°C miejsce musi być jednak nadal bardzo jasne. Roślina lubi podwyższoną wilgotność powietrza. Największe sukcesy w uprawie gwarantują stabilne warunki.

Rozmnażanie

Sadzonki latem, możliwy również wysiew.

Przesadzanie

Gdy konieczne – w lutym-marcu, gdy rozpocznie się faza wzrostu.

Nawożenie

Umiarkowane; od października do marca nawozić słabo.

Podlewanie

Utrzymywać stalą wysoką wilgotność, często spryskiwać. Zaleganie wody i nadmierne przesuszenie nie są tolerowane. W miesiącach zimowych utrzymywać tylko umiarkowaną wilgotność, ale również często spryskiwać. Do podlewania stosować tylko miękką wodę.

Problemy

Tarczniki zimą, wełnowce, przędziorki.

Kawa arabska

Kawa arabska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *