Zoologia

Kuropatwa pustynna

Kuropatwa pustynna to gatunek z rodziny bażantowatych. Długość ciała około 24 cm, długość skrzydła 12,5-13,5 cm. Ogólne ubarwienie samca płoworóżowawe, głowa ciemnoniebieska z czarno-białym paskiem przez oko, po bokach ciała ciemnobrązowe i kasztanowe, podłużne kreski. Samica jest jasnobrązowa z drobnymi,…
Read more

Drozd oliwkowy

Drozd oliwkowy to gatunek z rodziny drozdowatych. Długość ciała około 17,5 cm, długość skrzydła 9,2- 10,5 cm. Podobny do małego śpiewaka. Wierzch ciała oliwkowobrązowy, pierścień wokół oka, policzki i przód szyi płowe, pierś kreskowana czarno, reszta spodu biała. Zamieszkuje wilgotne…
Read more

Grzywacz

Dawniej był to mieszkaniec lasów, ale od pewnego czasu stał się częstym mieszkańcem parków miejskich i niewielkich śródpolnych lasków. Gatunek wędrowny. Większy od gołębia miejskiego (41 cm). Jest to duży gołąb o długim ogonie, krępym ciele i łatwo zauważanych białych…
Read more

Dudek

Dudek jest ptakiem charakterystycznym dla południowoeuropejskich sadów, parków i gajów oliwnych. Gatunek wędrowny, u nas od kwietnia do września. Wielkości kosa (27 cm). Ubarwiony kontrastowo. Ogólny ton ubarwienia pomarańczowobrunatny, z pstrym czarno-białym rysunkiem na skrzydłach i ogonie. Charakterystyczny długi dziób…
Read more

Muchówka mała

Samce muchołówki małej przypominają wyglądem małego rudzika. Ptak wędrowny, przebywa u nas od maja do września. Mniejsza od muchołówki żałobnej i białoszyjej (11,5 cm); wyraźnie widoczne białe pola na bokach ogona. Dorosłe samce, od 3 roku życia z czerwonym śliniakiem…
Read more

Czeczotka

Czeczotka osiąga długość ciała 12-14 cm, rozpiętość skrzydeł 23 cm, wagę 12 g. Zamieszkuje krzaczaste zadrzewienia brzozowe tundry i obrzeża tajgi. Spotkać ją można również w górach, w górnej granicy lasu z limbą, modrzewiem i kosodrzewiną. Odżywia się nasionami drzew,…
Read more